למה עכשיו זה הזמן לקנות שמן זית

 

את זה שהפכתי למעריצה מושבעת של שמן זית, אתם כבר יודעים. ובהיותי אישה מתקדמת ומודרנית עשיתי את הדבר שכל מעריצה עושה - נרשמתי לכל אתר, קבוצה, ניוזלטר ועמוד פייסבוק בנושא, כדי להיות תמיד מעודכנת בכל הכל-טוב בכל זמן. ובאמת שאני נהנית באופן יומיומי משלל מתכונים, טיפים וטריקים הסובבים סביב הירוק-הירוק הזה. אבל בחודש האחרון אני שמה לב שעולות כל הזמן יותר ויותר שאלות מהרבה כיוונים על שמן זית מהמסיק החדש, אם כבר אפשר לקנות אותו ואיפה ומאוד רציתי להצטרף להיסחפות עם חבריי החדשים המעריצים ולשאול גם, אבל האמת היא שלא הבנתי מה הסיפור. כלומר, מדובר בשמן, לא בחלב או לחמניות. למה צריך לקנות דווקא את החדש? אז כהרגלי, מתחתי ידיי, פתחתי לפטופי, ופצחתי במחקר.

הטיעון שנתקלתי בו שוב ושוב הוא ששמן זית, להבדיל מיין, אינו משתבח עם הזמן. בניגוד ליין הטעמים והערכים התזונתיים שבחובו הם בשיאם כאשר הוא טרי.
החקלאים האיטלקים החביבים מבית הבד Montecroce מסבירים את זה כך:

"בגדול, שמן מהמסיק החדש בהחלט יהיה בעל טעמים, צבעים וארומות חיים יותר, רעננים יותר ונעימים יותר. שמן חדש תמיד יהיה עדיף על ישן, הן מבחינת רמת החומציות הנמוכה (שמשפיעה באופן ישיר על עיכול טוב יותר) והן בשל החומרים האורגנולפטים שאובדים עם הזמן, בעיקר פולפנולים."

עכשיו, אני לא אומרת שאני מבינה מה זה אורגנולפטים או פולפנולים, אבל אני בהחלט מבינה בטעמים וארומות ולא רוצה לאבד אותן!

בחור בשם טי. ג'יי. רובינסון, אמריקאי שזכה לכינוי "צייד שמן הזית" מציג את זה כך:

"השמנים האלה (הטריים) הם בוהקים ומלאי טעם - שמני הזית הטעימים ביותר בעולם."

בהיותו אמריקאי, ולא ים-תיכוני בר-מזל כמונו, הוא מתקשה להשיג שמן זית טרי. השמנים שמיובאים לארה"ב עוברים דרך ארוכה, לעתים עם מספר תחנות עצירה בדרך ולא בהכרח מאוחסנים בצורה הנכונה. הוא שם לו למטרה להשיג (וגם למכור) שמן זית ממסיק חדש לאמריקאים (שמוכנים לשלם על כך). הוא מסביר את עצמו כך:

"שמן זית, בניגוד ליין, לא משתבח עם הזמן. להפך, הוא יהיה בשיא הטעם המושלם מיד לאחר הפקתו. זו הסיבה שהמקומיים בארצות בהן גדלים זיתים, כמו איטליה, ספרד, יוון ומדינות אחרות במזרח התיכון משתגעים על שמן זית טרי. הם עורכים "מסיבות מסיק" כדי לחגוג את הגעתו, את טעמו השמיימי ואת היתרונות הבריאותיים המיוחדים שלו. תכונות נפלאות אלה מתחילות להיעלם לאחר שלושה עד שישה חודשים לאחר הביקבוק, וזה נכון לכל שמן זית, לכן שמן זית טרי יהיה טוב יותר מכל שמן זית שאי פעם תטעמו.
אתם מתעקשים על חלב טרי ועל דגים טריים, למה לא על שמן זית טרי?"
www.freshpressedoliveoil.com

וואו, לא קל להיות אמריקאי! ומסתבר שהוא צדק ובגדול - מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה בדייוויס מצא ש-69% משמן הזית המיובא לארה"ב אינו עומד במבחני התקן של משרד החקלאות האמריקאי. במקרים מסויימים, השמן פשוט ישן מידי. אפילו אם לא מרגישים מרירות או קילקול בטעם, הרבה מהרכיבים הבריאים איבדו מטיבם.

כמה עצוב לאמריקאים, חשבתי לי, ושלווה ים-תיכונית נדירה אפפה אותי. הבטתי בשמש השקרנית שלנו זורחת לה בשמיים וצובעת את ישראל בצבעים של חמימות, כאילו שאין עכשיו רק 12 מעלות בחוץ, ופתאום כל כך שמחתי לחיות בישראל הקטנה, שבה גדלים זיתים כבר מאות שנים, ושינוע של בקבוק שמן זית לא יכול לקחת יותר מיום. וברגע אחד השלווה חלפה לה ואת מקומה תפסה ההבנה שעכשיו זה הזמן לקנות שמן זית! המסיק הסתיים בחודש שעבר והשמן הנחשק נמצא ודאי עכשיו ממש בחנויות.

 

אז איך משיגים שמן כזה?

אפשר להזמין מבית הבד ולבקש ספציפית שמן חדש, אפשר לקנות בחנות אחרי שבדקנו את תאריך הייצור ווידאנו שהוא נוצר אחרי המסיק, וכמובן שאפשר לנסוע לבית הבד החביב עליכם ולרכוש ישירות מהם. הכי חשוב זה לא להתמהמה כי מסיק יש רק פעם בשנה, ככה הטבע התכוון.