שמן זית איכותי - 6 דרכים לבחור שמן זית

ראיתי השבוע שוב "משחקי השף". הם פיזרו שם לאוויר מילים שסובבו לי את הראש - "סבלה", "עטייף", "פאני-פורי" והם פתחו מזווה ע-נ-ק מלא בכל טוב, עושר קולינרי מטורף. ממש עשה לי חשק לבשל. כשנגמרה התכנית חמקתי החוצה מהבית (בכל זאת, 11 וחצי בלילה) לסופר המפנק שפתוח כל הזמן. אספתי לי גבינות אירופאיות מהמעדניה, באגטים טריים (יחסית) מהמאפייה, ואספתי כמה פטריות שייתנו לי השראה למנה. אחרי שאני רואה משחקי השף, אני מדברת כמו משחקי השף. אין אפס.
כל מוצר שקניתי היה מצויין ועלה בהתאם. כשהגעתי למדף השמנים ידעתי שאני יכולה לקנות כל שמן זית ישראלי והוא יהיה איכותי, כי הרי שמן זית זה שלנו, ומה יכול להיות לא טוב בשמן זית?

 

 

או! אז מסתבר שטעיתי. כמה שטעיתי….
אחרי שהשמן שקניתי התנהג כמו שמן בישול לכל דבר החלטתי להתעמק בנושא כדי שזה לא יקרה לי שוב. ובגלל שאני כזאת נהדרת אני חולקת את המידע הזה אתכם כדי שגם אתם תדעו-

 

1. תו איכות של ענף הזית במועצת הצמחים


ענף הזית במועצת הצמחים עשה לנו כבר חצי מהעבודה. הם יצרו תו איכות קפדני שאותו מקבל רק מי שמיוזמתו פונה אליהם ועומד בדרישות. התו ניתן לכמות מוגבלת של מסיק אחד, מה שאומר שאם הוא מופיע על הבקבוק שאתם מחזיקים, השמן הספציפי הזה זכה בתו. לא השמן של לפני שנה, או השמן מהסוג האחר שעושים בבית הבד הזה. כדי לקבל אותו צריך לשמור על הסטנדרטים בכל פעם.

 

2. רמת החמיצות של השמן


קודם כל - מה זה אומר חמיצות של השמן? אחוז חמיצות בשמן מציין את אחוז חומצות השומן החופשיות המצויות בשמן. ככל שאחוז החמיצות גבוה יותר, השמן פחות איכותי. ואני חשבתי שזה אומר שהשמן חמצמץ וחוסך לי להוסיף לסלט גם לימון…
בגדול זה הולך ככה:
כתית מעולה - רמת חמיצות עד 0.8%
כתית - 0.8%-2%
כתית רגיל - 2%-3.3%
רמה גבוהה יותר של חמיצות והשמן כבר עובר לתעשיית הקוסמטיקה (גם שם לא אכפת לי לפגוש אותו).

 

 

3. להתרחק כמו מאש


לצד שמן הזית האיכותי ישנם סוגי שמן זית שצריכים לקבל צו הרחקה מהמטבח. שמן מזוכך הוא שמן שהיה איכותי פעם וכבר שכח את הימים הטובים שלו וכדי להוריד את רמת החומציות שלו העבירו אותו תהליך זיכוך כימי. BIG NO NO! "שמן זית זך" נוצר מעירוב של שמן כתית ושמן מזוכך וכמובן שלא ראוי למאכל (תהליך כימי כבר אמרנו?) ועיקר השימוש בו הוא לצרכים קוסמטיים או למאור.

 

4. שמן זול מדי צריך להדליק נורה אדומה


אמנם חינכו אותנו להשיג תמיד את המחיר הנמוך ביותר, אך בכל הקשור לשמן הזית יש להתייחס למחירים נמוכים מדי בחשדנות. שימו לב – שמן זית איכותי לרוב יעלה כ- 50 ₪ לליטר. אי לכך, אם אתם נתקלים בשמן זית שעלותו נמוכה מ- 35 ₪ לליטר, עליכם להבין כי מדובר בשמן זית לא איכותי. יתרה מכך – לא אחת בבדיקות מעבדתיות המבוצעות על "שמני זית" זולים במיוחד, מתברר כי לא מדובר בשמני זית כלל.
לרוע המזל במדינת ישראל ישנם יצרנים רבים הנוהגים למהול את שמן הזית הלא איכותי מלכתחילה עם שמן סויה על מנת להוזילו. יצרנים אחרים מוסיפים לשמן צבעי מאכל או חומרי טעם וריח במטרה לשוות לשמן הנחות טעם וצבע של שמן זית איכותי. אמנם בתחום שמן הזית הבקבוק היקר ביותר הוא לא בהכרח גם האיכותי ביותר, אבל בקבוק זול מאוד בשום צורה לא יהיה איכותי, שכן תהליך ההפקה של שמן הזית האיכותי יקר מאוד.

 

5. דעו מי האבא והאימא של השמן שאתם רוכשים


אם אתם מוצאים על הבקבוק כיתוב בסגנון: "שמן זית עתיק", "שמן זית אותנטי", "שמן זית גלילי אסלי" או כל ניסוח אחר המאופיין בערפול ובניחוח מזויף של אותנטיות, נורה אדומה צריכה להידלק. הצרכן החכם צריך לקבל כמה שיותר פרטים על שמן הזית שהוא מעוניין לרכוש ולצרוך, וככול שהמידע המופיע על הבקבוק מפורט יותר, כך ניתן לדעת יותר בבטחה כי לא מדובר חלילה בשמן מזויף.
נסו לבדוק האם אתם יודעים מאיזה זן של זיתים יוצר השמן, האם מופיעים פרטים על המסיק הספציפי, על המטע המסוים שבו גדלו הזיתים ועוד. היצרנים המובילים ישמחו להזמין אתכם לאתר האינטרנט שלהם ושם תוכלו לקבל מידע נרחב על תולדות המשק החקלאי, על זני הזיתים וגם על הפרסים שבהם השמן הספיק לזכות. בקבוק של שמן זית ירוד או חלילה מזויף לא יחשוף יותר מדי פרטים על המקום שממנו הגיע, מטעמים מובנים.

 

טעים לכם?


בסופו של דבר חשוב להסתמך על החיך שלכם. חוש הטעם נועד בראש ובראשונה לוודא שאנחנו אוכלים מה שטוב לנו. אם שמן הזית לא טעים לכם, יש לו ריח לא טוב או טעם לוואי רע, אל תאכלו אותו ואל תיקנו אותו שוב. וזכרו ששמנים מזנים שונים הם בעלי טעם שונה, לכן אם אתם מעוניינים לרכוש שמן זית שעומד בכל הקריטריונים שהוזכרו לעיל, נסו לקבל טעימה ממנו לפני הרכישה. אם השמן לא קולע לטעם שלכם המשיכו הלאה לשמן הבא.